Beter ontwerp barcodescanners kan ziekteverzuim verminderen

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Opinion Matters blijkt dat de gezondheid en de productiviteit van logistieke medewerkers en pakketbezorgers onder andere negatief beïnvloed wordt door slecht ontworpen barcodescanners. Van de ondervraagden kampt 63% met pijn in de pols of arm, 52% van de ondervraagde medewerkers heeft te maken met RSI-klachten en 78% daarvan heeft zich de afgelopen 12 maanden gemiddeld drie dagen ziek gemeld. Dit ziekteverzuim is een grote kostenpost voor werkgevers.

Het onderzoeksrapport ‘Scannen: pijn zonder resultaat’, is opgesteld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Opinion Matters in opdracht van Panasonic Business. De belangrijkste conclusie in het rapport is dat 60% van de werknemers in de logistieke sector, zoals magazijnmedewerkers en pakketbezorgers, aangeeft dat de pijn of RSI wordt veroorzaakt door het gebrekkige ontwerp van hun mobiele barcodescanner. De scanner is functioneel als het pakket ter hoogte van de taille wordt gescand. Als het pakket hoger of lager staat is de scanner minder functioneel en moet er vaker een poging tot scannen worden gedaan.

Stress

Een andere oorzaak van het ziekteverzuim is stress: de snelheid waarmee de werknemers hun werk moeten verrichten is erg hoog. Tegelijkertijd zijn de processen van de gebruikte barcodescanners traag. Bij stress worden de volgende oorzaken genoemd: het trage en lastige scanproces 32%, de scantijd van pakketten (31%), lastig te scannen voorwerpen (26%), kortere bezorgtijden (23%) en het grote aantal pakketten dat op een dag moet worden gescand (22%).
De enorme groei in de sector zorgt volgens de ondervraagden voor steeds meer problemen: de gemiddelde medewerker voert 197 scans per dag uit en dat cijfer groeit naar schatting met 24% per jaar.

Verbeterpunten

Het mislukken van het vastleggen van handtekeningen (19%) zorgt voor veel ergernis: gemiddeld wordt iedere twee dagen een handtekening niet vastgelegd.
Als er wordt gekeken naar de barcodescanners zelf, zijn de meest genoemde verbeterpunten: de accuduur (46%), schermleesbaarheid (27%), scanmoeilijkheden (14%) en het aantal scanpogingen (14%). De drie meest genoemde suggesties voor verbetering zijn een nauwkeurigere pen om handtekeningen vast te leggen (49%), een gehoekte barcodelezer (36%) en schermleesbaarheid in alle omstandigheden (22%).

Ontwerp als basis voor verbetering

Medewerkers die ontevreden zijn over hun mobiele apparaat, denken dat veranderingen in het ontwerp kunnen zorgen voor productiviteitsverbetering. De werknemers geven aan dat met scan-activeringsknoppen aan beide kanten van het apparaat het aantal succesvolle scans met 13% zou kunnen stijgen. Ook verwachten zij dat met een gehoekte barcodescanner en een nauwkeurige pen de scanproductiviteit met 12% zal verbeteren.

“Werknemers in logistieke sectoren geven duidelijk weer dat het werken met slecht ontworpen en verouderde apparatuur niet alleen hun productiviteit beïnvloedt, maar ook hun gezondheid aantast”, aldus Jan Kaempfer, General Manager voor Marketing bij Panasonic Computer Product Solutions. “Vanwege de toenemende klantenvraag om dezelfde dag nog te leveren en het sterk toenemende aantal scans per dag, moet de technologie ook blijven innoveren om geen negatieve gevolgen te hebben op de productiviteit en gezondheid van werknemers. Op basis van onze eigen tests en onderzoek door een RSI-specialist hebben we kunnen aantonen dat de gehoekte barcodescanner in onze nieuwste handheld, in combinatie met de voortdurende schermleesbaarheid, de noodzaak wegneemt om het toestel te kantelen, waardoor arm en pols stabiel blijven, wat de kans op RSI of armpijn vermindert.”

Het onderzoek werd gehouden onder 500 gebruikers van mobiele scanapparatuur. Klik hier als u het volledige rapport wilt downloaden.

Tags:

Barcodescanner, Barcodescanners, Intralogistiek, Panasonic, Scanner, Scanners, Scanning, Ziekteverzuim

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.